Çizgi Romanda Çocuk ve Çocuk İşçiler
“Çizgi Romanda Çocuk ve Çocuk İşçiler”
Üyelerimizden Ümit Kireççi’nin yazısı
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ve haftası dolayısıyla etkinlikler düzenleyen Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği “Çocuk Çocuktur, Çocuğun İşi Oyundur, Oyun İyileştirir” sloganıyla önemli soruları gündeme getirdi. Bu sorulardan biri de bu konunun sanatta ne derece yer aldığıydı. Gelin çizgi roman sanatından bazı örneklere birlikte bakalım.
Çizgi roman sanatının ilk örnekleri her ne kadar 18. yy ortalarında ortaya çıkmış olsa da, asıl popülaritesini Alman literatüründe “bilderbogen” olarak adlandırılan eserlerle yakalamıştır. Usta şair ve çizer Wilhelm Busch’un yarattığı yaramaz “Max und Moritz” isimli iki çocuk karakterle de zirveye ulaşarak ABD gazete dünyasını etkilemiş ve kopyalarla taklitleri bugünkü modern çizgi roman anlatısının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Ancak “çocuk” unsuru çizgi romanda çokça kullanılmış olsa da, ABD ekolü olan çizgi roman ekolünün “comics” adını almasından da anlaşılacağı üzere, içerikler daha çok eğlenceliktir, mizahidir ve ciddi konulara neredeyse hiç girilmemiştir.
Buna karşın yetimler, çalışan çocuklar, hamallık edenler, gazete satanlar, çıraklık edenler, sokak çocukları, genç anneler, askere giden oğlan çocukları, istismar edilenler, ucuz veya bedava iş gücü olarak aile içinde ve dışında çalıştırılanlar hep olağan sayılmış, toplum içindeki konumları uzun yıllar toplum yaşantısını yansıtan mizahi çizgi romanların olağan bir parçası olarak değerlendirilmiştir.
Yazının devamını okumak isterseniz, buraya tıklayınız.