Çocuk Kitabı Olmayan Çocuk Kitapları ve Sansür
Son yıllarda çocuklar için basıldığı iddia edilip çocuk kitabı kategorisinde piyasaya sürülen, çocukların akıl ve ruh sağlıklarına zarar verebilecek kitaplarla sıklıkla karşılaşır olduk. Kifayetsiz kişilerin yazdığı ve alanında uzman olmayan yayınevlerinin ticari kazanç elde etmek için bastığı bu tür kitapların çocuk kitabı adı altında hoyratça piyasa sürüldüğünü görüyoruz.
Nasıl ki çocuklarımızın sağlıklarına zararlı yiyecekler yemelerini, sağlıklarına zararlı giyecekler giymelerini, sağlıksız mekânlarda yaşamalarını istemezsek, zihinlerini besleyecek olan kitapların da onların akıl ve ruh sağlıklarına zarar vermelerini onaylamamız mümkün değildir.
Üyelerimizi oluşturan yazarlarımız, çizerlerimiz, kütüphanecilerimiz, öğretmenlerimiz, akademisyenlerimiz, çocuk edebiyatıyla özel olarak ilgilenen velilerimiz olarak bu tür konularda bu hassasiyetlerimizi paylaşmakta ve yayınevleri ve ilgili kuruluşlarla bilgi ve fikir alışverişlerimizle çocuk edebiyatı alanımızın niteliğini yükseltmek için yıllardır çalışmaktayız. Çünkü çocuklarımız hepimizindir ve ülkemizin yarınları için onlara ve hepimize daha kaliteli bir yaşam sunmamın yolunun da iyi kitaplardan geçtiğinin bilincindeyiz.
İşte bu nedenlerle, başka her şeyde olduğu gibi çocuk kitaplarının çocuklarımıza sunulmasında da özen ve titizlik göstermek hepimizin görevi olmalıdır.
Bu görev yazarlarındır; çocukların yaş gruplara göre değişen özelliklerini dikkate alarak yazmalıdırlar.
Bu görev yayımcılarındır; çocuklara hangi kitabı nasıl sunacaklarını bilmeli, belli bir yaşa uygun olmayan kitabı o çocuklara sunmamalıdırlar.
Ve bu görev anne babaların ve öğretmenlerindir; çocuklarına veya öğrencilerine kitap seçerken o kitabın o çocuklara uygun olup olmadığını tartmalıdırlar.
En geçerli ve doğru denetim budur.
Bunun ötesindeki denetim türleri, yani birtakım uzmanların veya kurulların kitapları denetlemesi sansür önermekle eşdeğerdir ve çok tehlikelidir.
Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği Yönetim Kurulu