Dünya Çocuk Kitapları Günü

1967 yılından bu yana her yıl Hans Christian Andersen’in doğum günü olan 2 Nisan Dünya Çocuk Kitapları Günü olarak kabul ediliyor ve IBBY tarafından bugüne özel bir önem veriliyor. Bu özel günün kutlanması için her yıl başka bir ülkenin IBBY kuruluşu görev üstleniyor ve o ülkenin önde gelen bir yazarı kitap sevgisini dile getiren bir bildiri ve yine önde gelen bir çizeri de kitap temalı bir poster hazırlıyor. 2019 yılı için bu görevi IBBY’nin Litvanya’daki temsilcisi olan kuruluş üstlendi. Biz de bu özel günde değerli yazarımız Ayla Çınaroğlu’nun bildirisini sunmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz:

DÜNYAMIZI KİTAPLARLA BÜYÜTMEK

Biz çocuk edebiyatı yazarları, öyküler, masallar, romanlar, şiirler yazarız. 

Bu yazın ürünleri kimi zaman gerçekleri; yaşadığımız, tanık olduğumuz olayları yansıtır, kimi zaman da sınır tanımayan hayal gücümüzle gerçek ya da gerçeküstü kurgular yapar, yeni dünyalar yaratırız. 

Okur hedef kitlemizin yaş düzeyine uygun çağdaş bir dille, toplum ahlak  ve vicdan kurallarını gözeten akılcı bir mantıkla yazmaya özen gösteririz. Öykülerimiz, kitaplarımız yalnızca çocuklar için değil, herkes içindir. Her birimiz kendimize özgü farklı anlatımlarla, farklı özgün öyküler yaratmaya çalışsak da ortak bir amaçta birleşiriz.

Tüm ulusların, tüm insanların çatışmasız, adalet, barış, sağlık ve mutlulukla yaşayabileceği, doğal kaynaklarıyla sürdürülebilir güzel, temiz bir dünyanın kurulabileceğine inanırız. Bizden önceki kuşaklar ne yazık ki bunu başaramadı. Bizler de henüz başaramadık, ama umutsuz değiliz.

 İşte, hepimizin düşlediği böyle bir dünyayı kurabilmeleri için çocuklarımıza güç vermek, onları bu bilinç ve sağlıklı duygularla donatabilmek amacıyla yazarız. Öykülerimizi, edinmiş olduğumuz bilgi ve deneyimlerimizle, sanat alanında sahip olduğumuz özel, yetkin duygularla, tüm adanmışlığımızla, içtenliğimizle yazarız.

Her yetkin öykü, her yetkin çocuk kitabı bir sanat yapıtı, aynı zamanda bir örneklemedir. Biliyoruz ki sanat yoluyla örneklenmiş deneyimler, doğru ve yanlışları, daha da önemlisi güzellikleri görmemizi, algılayıp içselleştirmemizi sağlar. Yaşamımıza renk katmanın yanı sıra bize yol gösterir, iç dünyamızı çoğaltır, aydınlatır, büyütür.

Yerküremizin, hızla gelişmekte olan teknolojiler ve hızla çoğalmakta olan insan sayısı nedeniyle giderek küçüldüğünü, doğal kaynaklarının savurganca tüketildiğini biliyoruz. 

Bilim insanları, elimizden kayıp gitmekte olan Dünyamız yerine uzayda yaşanabilir başka dünyalar ararken, biz çocuk edebiyatı yazarları da en azından çocuklarımız için, Dünya’nın tüm çocukları için; onları yaşama hazırlamak, dünyayı yaşanabilir bir durumda koruyabilmelerini sağlayacak nitelikte donatabilmek için, dünyalarını sanatla büyütmelerini, güzelleştirmelerini sağlamak için; onlar için ve herkes için kitaplar yazmaya devam ediyoruz.

  AYLA ÇINAROĞLU