T.C. ÜSKÜDAR BELEDİYESİ MİNİFEST ŞENLİĞİ

Derneğimiz, TC. Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen “Maltepe Kitap Günleri” şenliğine bir panelle katıldı. 10 Eylül, 2024 günü düzenlenen “Hayvan Haklarına Bir de Çocuk Edebiyatından Bakalım” başlıklı panelde, sevgili dostlarımız ülke gündemini sarsan “Sokak Hayvanları Yasası” ve edebiyatta sokak hayvanları hakkında çok etkili konuşmalar yaptı. Kolaylaştırıcılığını yönetim kurulu üyemiz Ümit Kireççi’nin üstlendiği panele derneğimizi temsilen katılan değerli konuşmacılarımızın yazılı mesajlarını ve birkaç güzel fotoğrafı paylaşmak istedik. Sevgili üyemiz Füsun Çetinel’e, yönetim Kurulu üyemiz sevgili Ümit Kireççi’ye, çocuk yazını grubu üyesi sevgili Betül Kanbolat ve Binnur Deniz Miniç’e destekleri için sonsuz teşekkürler.

Binnur Denizci Miniç (çocuk yazını grubu üyesi):

“Çocuklar ve hayvanlar aynı kümede yer alırlar. Burada bütün ilişkiler saflık ve sevgi üzerine kurulmuştur, dikkatli davranmazsak çocuk büyürken onu doğasında var olan bu temel duygulardan uzaklaştırır, korkuyu, hijyeni, stratejiyi ve en önemli en üstün yaratığın kendisi olduğunu öğretiriz. Böylece saf sevgi bencilliğe yerini terk eder, çocuk önce hayvanları kendinden önemsiz görür, zarar vermek terk etmek sıradanlaşır, bu zaman içinde arkadaşlarını farklı olanları fakir olanları marka giymeyenleri kayağa gitmeyenleri aşağılamaya doğru devam eder, belli bir gelir grubuna sahip insanlar arasında sıkışıp kalır. Henüz kümenin içindeyken bir sokak hayvanıyla kendini eşit görürken bu ilişkiyi kitaplarla desteklersek onunla aynı dili konuşan bir hayvanla karşılaşırsa o hayvanın yaşadıklarıyla empati kurarsa sevgisini yaşam boyu içinde tutabilir, ben bu umutla yazıyorum.

Füsun Çetinel:

“Hayvanlar, yaşamda da edebiyatta da, çocukların en yakın arkadaşlarıdır. Onları yargılamazlar,  sabırla dinlerler, sır saklarlar, sadıktırlar. Çocuklar paylaşmayı, sorumluluk almayı, anlayışı, acımayı, ölümü, yası, doğanın döngüsünü hep hayvanlar üzerinden öğrenir. Ancak böylelikle doğayla barışık, başka canlıların yaşamlarına saygılı bireyler olarak yetişirler.

Biz yetişkinler mahvettiğimiz ormanlara, dağlara, yeşil alanlara çıkarlarımız uğruna konutlar yapıp, buralarda barınan hayvanları yerlerinden edip sonra da onları “tehlikeli yaratıklar” suçlamasıyla toplu olarak yok etmeye çalıştığımızda çocuklarımız üzerinde nasıl bir etki bırakıyoruz acaba? Yaptıklarımızla, konuştuklarımız birbirini tamamlıyor mu? Onlara arkadaşlarına nazik davranmalarını söylerken, diğer taraftan sokak hayvanlarını çok fazla çoğaldılar, tehlike arz ediyorlar diyerek vahşice katlediyoruz…  Bir an durup düşünüyor muyuz acaba çocuklarımızı kendi ellerimizle nasıl mahvediyoruz diye…”

Betül Kanbolat (çocukyazini grubu üyesi):

Hayvan hakları izleme komitesinin paylaştığı veriler düşündürücü ve en büyük ihmaller hukuk düzleminde. Hakların etiği üzerine kafa yoran, öneriler sunan pek çok inisiyatif var, devletler düzeyinde söz alacak kürsüler arıyorlar ancak istedikleri desteği bulamıyorlar.

Doğaya dikkat kesilirsek türler arasında sihirli bir anlaşma ağı olduğunu görebiliriz. Doğanın vicdanında tüm hayvanlar özgür ancak bizlerin doğadan kopuk, doyumsuz tavrı bu özgürlüğe ket vuruyor. Yaşama dair her şey edebiyatın konusu ve çocuklara anlatılabilir olduğuna göre niyetimiz çocuğun benliği ve çevresiyle kurduğu ilişkide iyiliği gözetmek olmalıdır. Hayvanları pek çok içerikte başkarakter yapan çocuk edebiyatçıları türler arasında ayrım yapmaksızın eserlerinde hayvanlara ve sahip olduğu haklara yer verme gayretindeler ve buna ilişkin özgün içerikler de gün geçtikçe artıyor. Hayvan hakları yasasında uygulamaya konan değişiklikler yalnızca gündelik hayatımızı paylaştığımız hayvanlar için değil, yaban hayatındaki canlılar için de riskler taşıyor. Çevrede yarattığımız tahribat türlerin devamlılığını tehlikeye attığı için suçluyuz. Hayvanlar bizlerle kurdukları dostlukta kusur etmiyorlar, şimdi zor durumdalar, gerçek dost olma sırası bizlerde. Değişikliklerin ardındaki niyeti, ranta hizmet eden uygulamaları sorgulamak, yaşama onurunu gözetip vicdanın sesine kulak verebilmek ümidiyle.”

Sevgilerimizle,

ÇGYD Yönetim Kurulu

Nilay Yılmaz, Çiğdem Gündeş, Birsen Ekim Özen, Demet Ekmekçioğlu, Esra İlter Demirbilek, Güzin Öztürk, Nihan Temiz, Ümit Kireççi